Mikroműanyag a palackozott vízben EFBW Közlemény

Értékelés:
(0 szavazat)

A mikroműanyagot egyre gyakrabban és egyre többféle összefüggésben említik.

A Washington D.C.-beli nonprofit szervezet, az Orb Media1 által nemrég publikált tanulmány 259, Európából, Afrikából, Ázsiából és az amerikai kontinenseről származó palackozott ásványvízben vizsgálta a mikroműanyag előfordulását.

A publikált tanulmányt független tudományos szakmai bírálóbizottság nem értékelte és további vizsgálatok is szükségesek még.

A mikroműanyag vizsgálatára jelenleg még nem létezik hivatalosan elfogadott módszer, sem tudományos konszenzus annak hatásaival kapcsolatban. Sőt, még a meglévő adatok is csak korlátozottan állnak rendelkezésre és az egyes tanulmányok megállapításai is különböznek egymástól. Fontos megjegyezni, hogy a mikroműanyag többféle formában van jelen a környezetünkben. Mindez hatással lehet az elemzések eredményeire abban az esetben, ha a laboratóriumok nem követik szigorúan a mintavételezési előírásokat, minimalizálva ezzel a ’hamis pozitívumok’ előfordulását.

Az EFBW (European Federation of Bottled Waters/ Palackozott Vizek Európai Szövetsége) szeretné megnyugtatni a fogyasztókat; az Európában kapható szénsavmentes és szénsavas ásványvizek lehető legjobb minőségűek és biztonságos termékek. A palackozott ásványvízgyártók számára a legfontosabb a fogyasztóik egészsége és biztonsága. A természetes ásványvizek minőségének megőrzése érdekében az ágazat évtizedek óta jelentős pénzügyi ráfordítással járul hozzá az ásványvíz kutak és a környezet megóvásához.

Valamennyi szénsavmentes és szénsavas ásványvíz biztonságos és magas minőségű termék, amelyet szigorúan szabályoz az EU élelmiszereket és italokat érintő jogszabálya. Az EU-szabályozás értelmében (2009/54/EC direktíva) a szénsavas és szénsavmentes természetes ásványvizek védett földalatti forrásból kell, hogy származzanak és mindennemű emberi szennyeződéstől mentesnek kell lenniük.

Mindkét típusú víznek természetes állapotában már a forrásnál fogyaszthatónak kell lennie, és njem lehet fertőtleníteni, sem vegyi kezelést alkalmazni. A víznyerő helynél és a teljes palackozási folyamat során elvégzett rendszeres tesztelés és nyomon követés garantálja, hogy a termék a fogyasztóhoz a lehető legmagasabb minőségben jut el. Az EU-ban évente több mint egymillió minőségelemzést végeznek a gyártók minőségbiztosítási egységei és az akkreditált laboratóriumok.2

Az iparág szoros figyelemmel követi a mikroműanyag természetben való előfordulását. Az európai természetes ásvány- és forrásvízpalackozók elkötelezettek a tudományos közösséggel történő további együttműködés iránt a téma mélyebb megértése érdekében. A következtetések levonása előtt létfontosságú a megalapozott és szabványosított vizsgálati módszerek kidolgozása ezen a területen.

Az EFBW-ről

A Palackozott Vizek Európai Szövetsége (EFBW) az európai palackozott vízipar képviselője, és elkötelezett támogatója a természetes ásvány- és forrásvíz különleges tulajdonságainak minél szélesebb körű megismertetésében. Az EFBW nonprofit nemzetközi társulás, amely nemzeti kereskedelmi társaságokból és közvetlenül kapcsolódó vállalatokból áll. Összességében az EFBW közel 600 természetes ásvány- és forrásvízpalackozó céget képvisel Európában.

További információ: www.efbw.org


 

1 A kutatást a State University of New York at Fredonián végezték, Dr. Sherri Mason, a Földtani és Környezettudományi Tanszék vezetője felügyelete mellett.

2 EFBW tagsági kutatás